Docentenportal Farmaceutische Wetenschappen

Honoursprogramma Bachelor en Master

Voor studenten die meer uit hun studie willen halen of een extra uitdaging willen biedt het departement Farmaceutische wetenschappen twee honoursprogramma’s aan.

Bachelor Honours Programma Pharmaceutical Sciences
Het Honours Programma Farmaceutische Wetenschappen (HPPS) is bedoeld voor bachelorstudenten (zowel Farmaceutische Wetenschappen als CPS) die vinden dat het reguliere curriculum niet genoeg uitdaging of diepgaande kennis biedt. Het biedt getalenteerde studenten de mogelijkheid om honours-level vakken te volgen, om een indruk te krijgen van lopende onderzoeksactiviteiten binnen de afdeling en om nieuwe projecten op individuele basis of samen met medestudenten met dezelfde ambitie op te zetten. De keuze van het onderwerp van deze extracurriculaire projecten ligt in handen van de honours studenten zelf, vaak gevoed door hun individuele interesses. Als zodanig zal de inhoud van een Honours Programma voor elke honours student uniek  en afgestemd op diens interesses zijn. Het algemene doel van het Honours Programma is om de leerervaring voor getalenteerde studenten aantrekkelijker en uitdagender te maken en studenten voor te bereiden op een leidende rol in het farmaceutische veld. Of het nu gaat om academische, openbare of ziekenhuisapotheek, of industrie. Daarnaast biedt het een professioneel netwerk voor HP-alumni gedurende hun hele leven.

Het Honours Programma omvat in totaal 15 tot 20 ECTS, verdeeld over 2 jaar, voor extracurriculaire activiteiten en projecten. Een deel van deze extracurriculaire activiteiten (7,5 ECTS) zal worden georganiseerd door de Honours Academy (SHA), waaraan alle Honours Programma’s van de Faculteit Bètawetenschappen deelnemen. Deze omvatten de organisatie van interdisciplinaire symposia en een excursie naar een van de vele Europese onderzoeksinstituten. Voorbeelden van honours-projecten die in het verleden zijn geïnitieerd, zijn: de organisatie van een mini-symposium over fraude in de wetenschap, het schrijven van een boek over farmacie voor leken, het volgen van een Ph.D. niveau cursus Immunologie, het organiseren van een workshop mind mapping, of het initiëren van een onderzoeksstage bij een onderzoeksgroep in Nederland of in het buitenland.

Belangrijk om op te merken is dat er geen strikte richtlijnen zijn voor hoe een honours-project eruit moet zien, zolang het maar gerelateerd is aan farmaceutische wetenschappen. Dit geeft studenten volledige vrijheid om hun persoonlijke interesses te volgen en hun potentieel en beperkingen te verkennen. Alle honours-studenten die aan de ECTS-criteria hebben voldaan, ontvangen een internationaal erkend honours-certificaat, waarin de projecten worden vermeld die de student tijdens diens honours-programma heeft geïnitieerd.

Meer informatie over het programma is te vinden op de websites van de Honours Academy, en in de informatiebrochure van het HPPS-programma. De coördinator van het programma is Freija ter Heegde.

 

Master Honours Programma Innovation in Pharmacy
De School of Pharmacy heeft een eigen honoursprogramma voor de ongeveer 10% meest getalenteerde studenten. Het is een individueel programma dat uit verschillende onderdelen bestaat:
1) extra verdieping d.m.v. uitdagende opdrachten in cursussen naar keuze;
2) verbreding/verdieping door het opzetten van een eigen project naar keuze (individueel of in een groep) en het organiseren van symposia in samenwerking met het honours programma pharmaceutical sciences (BSc)
3) keuze uit verdiepende opdracht in het kader van het onderzoeksproject ofwel klinisch project.
Ter voorbereiding op een mogelijk wetenschappelijke/internationale carrière vindt communicatie binnen het programma hoofdzakelijk plaats in het Engels.
Master studenten farmacie worden uitgenodigd om te solliciteren voor aanvang van het 2e semester van jaar 1.
De coördinator van HPIP is Tina Vermonden

Naast deze facultaire honoursprogramma’s biedt de Universiteit Utrecht ook het interfacultaire Decartes programma aan voor studenten die over de grenzen van hun eigen vakgebied willen kijken. Andere mogelijkheden en meer informatie vind je op de website over Utrechts honoursonderwijs.